2. Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Akademisyenler Kongresi Başladı.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ), Bakı Avrasiya Üniversitesi ile Bilim Kadınları Derneği (BİLKADER) iş birliğinde, SBTÜ Konferans Salonu’nda düzenlenen 2. Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Akademisyenler Kongresi başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birnur Akkaya, “Kadın akademisyen bilim kadını olmanın altını çizerek başladığımız kongreler zincirinin ikincisini yapabilmenin adına bizlere kapısını açan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet Kul hocamız çok teşekkür ederim. Ana odağımız bilimde kadınlar olsa da kongremiz, cinsiyet ve statü gözetmeksizin herkese açıktır. Tam tersine kadınların ne istediğinin anlaşılması adına söylediklerini, tüm cinslerini dinlemesi ve anlaması önemlidir. Bu nedenle erkek, kadın katılımcıların yanı sıra genç araştırmacıların da katılmasını şiddetle desteklemekteyiz. Öğrencilerimizin bu atölyelere göstermiş oldukları yoğun ilgi bizlere ne denli güzel ve gerekli bir iş yapmış olduğumuzu göstermiştir. Atölyelerde yer alan emeğini esirgemeyen hocalarımıza da buradan ayrı ayrı teşekkür etmek isterim. Bilimde, kadınların güçlenmesi güçlendikçe güçlendirmesi düsturuyla aldığımız bu yolda kadın akademisyen sayısı olarak Türkiye'nin diğer ülkelere kıyasla çok önde olması bizleri sevindiren bir unsurdur. Dünyanın bilime bilimin kadına ihtiyacı vardır diyerek sözlerimi noktalamak istiyorum.” diye konuştu.

Bilim insanları arasında etkileşimin, çalışma alanlarının yayılması anlamında kongreleri, sempozyumları çok anlamlı olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Kul, “Bu kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve aynı zamanda kongremize katılım sağlayanlara teşekkür ederim. Laboratuvarlarda çeşitli atölye çalışmaları gerçekleşecek. Bu anlamda bilimsel bilginin paylaşımı olacağı gibi bunun haricinde de hem laboratuvarlardaki imkanların tanınması açısından ve yeni konuların öğrenilmesi açısından da bu çalışmaların faydası olacağını düşünüyorum.” dedi.

Programda konuşan Sivas Milletvekili Rukiye Toy, “Yapacağımız şeyler elbette ki sınırlı. Türkiye'de biz inanıyoruz ki kadınlarımız çok daha güzel yerlere gelebilirler, gelmeliler de. 2003’ten bu yana hazırladığımız 21 bütçede olduğu gibi 2024 yılı bütçesinde de en büyük payı eğitime verme geleneğimiz devam etti. Son 20 yılda yaptığımız yatırımlar ile eğitime dair altyapı sorunları önemli oranda çözdük. Eğitim sisteminde kalite odaklı bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirdik. Bu bağlamda bilimsel çalışmaların merkezleri olan üniversitelerimizin sayısını 81 ilimizin 81’ inde olacak şekilde 76’dan, 208’ e yükselttik. bu önemli kongre için gerek yurtdışından gerek ülkemizin diğer şehirlerinden gelerek şehrimize teşrif eden misafirlerimize teşekkür ederim.” Diye konuştu.

Konuşmaların ardından 2. Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Akademisyenler Kongresi kapsamında Bitki ve Doku Kültürü, Mikrobiyolojide Ekim Yöntemleri ve Antimikrobiyal Duyarlılık Testi, Hücre Kültürü ve PCR Kullanımı konularında üniversitemiz derslikleri ve laboratuvarlarında atölye çalışmaları yapıldı.