Anadolu Üniversiteler Birliği (AÜB) Toplantısı YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Başkanlığında ve Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

Anadolu Üniversiteler Birliği Toplantısı 09 Aralık 2022 Cuma günü Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında gerçekleştirildi.

Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Mürteza Bedir, Rektörümüz ve AÜB Dönem Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kul, birlik üyesi üniversite rektörleri Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mutluhan Akın, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ ve AÜB Genel Sekreteri Kadir Ali Seçer katıldı.

“YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR ÜLKEMİZİ DAHA İLERİYE TAŞIYACAK”

Toplantının açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Birlikte yaptığımız ve yapacağımız çalışmaların hem bölge üniversitelerimizin hem de toplumumuzun önünü açacak, geleceğine umut saçacak ve ülkemizi her geçen gün daha ileriye taşıyacak katkılar sunacağına canı gönülden inanıyorum. Tarihin her döneminde önemli bir birlik ve dirlik merkezi olan Sivas ilimiz, Hititlerden Selçuklu Devleti’ne, Osmanlı İmparatorluğu'ndan, Cumhuriyet’e uzanan tarihiyle Anadolu'nun en önemli yönetim merkezlerinden biri olmuştur. Bugün burada, İç Anadolu Bölgemizin en eski kentlerinden biri olan Sivas’ta, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde bulunmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti de ifade etmek isterim.  Hep birlikte başarma ilkesinden hareketle, Anadolu Üniversiteler Birliği vesilesiyle bugün, üniversitelerimizin kalkınması için yararlı olacak çalışmaları planlamak ve önceki faaliyetleri değerlendirmek üzere düzenlenen bu tür toplantıları önemsediğimi belirtmek isterim” ifadelerine yer verdi.

“AÜB BÜYÜK BİR TOPLULUĞU TEMSİL EDİYOR”
       Anadolu Üniversiteler Birliği’nin büyük bir topluluğu temsil ettiğini ifade eden YÖK Başkanı Özvar; “Anadolu Üniversiteler Birliği üyesi 13 üniversitemiz bugün, 13 bin 627 öğretim elemanı ve 288 bin öğrencisi ile büyük bir topluluğu temsil etmektedir.  Bu üniversitelerimizin toplam yüz yüze öğrenci sayısı, devlet üniversitelerimizdeki toplam yüz yüze öğrenci sayısının yüzde 9,3’ü, toplam öğretim üyesi sayısı ise devlet üniversitelerimizdeki toplam öğretim üyesi sayısının yüzde 8,6’sı kadardır. Asıl amacı birlikte güçlenmek ve büyümek olan Anadolu Üniversiteler Birliği’nin el ele, dayanışma içinde gerçekleştirdiği faaliyetler ile diğer üniversitelere öncü olacağına, mensubu öğrencileri ve öğretim elemanlarını artırarak daha da genişleyeceğine inancım tamdır” dedi.

“ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GELDİNİZ”

Anadolu Üniversiteler Birliği’nin yabancı öğrenciler için adeta bir çekim merkezi haline geldiğini kaydeden YÖK Başkanı Özvar; “Anadolu Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerimiz uluslararası öğrenciler açısından da çekim merkezi haline gelmektedir. Birliğe üye üniversitelerimizdeki toplam uluslararası öğrenci sayısı, devlet üniversitelerimizdeki toplam uluslararası öğrenci sayısının yüzde 7,9’u kadarken, toplam uluslararası öğretim üyesi sayısı ise devlet üniversitelerimizdeki toplam uluslararası öğretim üyesi sayısının yüzde 9,4’ü kadardır. Bu istatistikler, sizlerin atacağınız adımlarda ve alacağınız kararlarda yol gösterici olmalıdır. Bu kapsamda, ihtisaslaştığınız alanlardaki bilgi birikimine katkılarınızı da önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

“ÜNİVERSİTELERİMİZİN YAPTIĞI ÇALIŞMALAR GÖZ DOLDURUYOR”

Bölgesel kalkınmaya ve ulusal iktisadi gelişmelere önemli oranda katkı sağlayan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Üniversitemize başarılar dileyen YÖK Başkanı Özvar; “Bugün Sivas’ta ilimizin iki güzide üniversitesinde, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde yaptığımız gezilerde gördüğümüz üzere gerek araştırma altyapısı gerek nitelikli bilim insanlarıyla bölgenin ve ülkenin fevkalade önemli kuruluşlarının bilimsel Ar-Ge testlerinin yapıldığını gözlemledik. Gerek mühendislik alanında gerek tıp alanında gerek ziraat ve hayvancılık alanında bu iki üniversitemizin yapmış olduğu çalışmalar göz doldurmaktadır. Gerek Ankara’da gerek diğer illerde ulusal firmaların savunma sanayi kuruluşlarının önemli işlerinin ve Ar-Ge faaliyetlerinin bu iki üniversitemizde yapılıyor olması üniversitelerimizin sadece bölgesel kalkınmaya değil aynı zamanda şu an itibariyle ulusal iktisadi gelişmemize de fevkalade katkılar sağladığını gösteren en güzel örnekler arasında yer almaktadır” dedi.

“GELİŞMELER BİZLERİ MEMNUN ETTİ”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Üniversutemizde yaşanan gelişmelerden memnun olduğunu sözlerine ekleyen YÖK Başkanı Özvar; “Anadolu’nun ortasında bu üniversitelerimizde görmüş olduğumuz bir başka önemli gelişme uluslararası öğrencilerin sadece lisans düzeyinde değil aynı zamanda yüksek lisans ve doktorada da eğitimlerine devam ettikleri ve Türk araştırmacılarla beraber bölgenin kalkınmasında önemli katkılar vermeye başladıklarını hep birlikte rektörlerimizle beraber müşahede ettik ve gördük. Bu açıdan Anadolu’ya yayılmış üniversitelerimiz, sadece ülkemizin yükseköğretime ulaşan öğrencilerinin eğitiminde değil, aynı zamanda bölgenin ve ülkenin araştırma geliştirme sahasında da çok önemli hizmetler yapmaktadır. Bugün Sivas Cumhuriyet Üniversitemizde ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizde bu sözünü ettiğim gelişmelerin bizleri fevkalade memnun ettiğini ifade etmek isterim” dedi.