Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Toplantısı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde Gerçekleştirildi

Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Toplantısı, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın da katılımıyla 1 Ekim 2021 günü Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde gerçekleştirildi.
Dönem Başkanlığı Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul tarafından yürütülen Anadolu Üniversiteler Birliğinin Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Dönem Toplantısına; Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Cengiz Yılmaz, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Ahmet Karadağ, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, üniversitelerin Ar-Ge ve eğitimden sorumlu rektör yardımcıları katıldı.

Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Toplantısı, Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan açılış programı ile başladı. Toplantıya ev sahipliği yapan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, genç bir üniversite olan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin “Anadolu’da Bir Dünya Üniversitesi” olma öz ülküsüyle çıktığı yolda birçok alanda başarılara imza attığını belirtti. Rektör Levent; “Komşu üniversiteler olarak oluşturulan bu platformda üyelerimizin deneyim paylaşımlarıyla Üniversitemizin daha da büyüyüp gelişeceği ve bizlere çok katkısı olacağı inancındayım. Bu amaçla bugüne kadar Sivas, Kayseri, Tokat ve Yozgat’ta, Erasmus, uzaktan eğitim, uluslararası öğrenci ofisi ve kariyer merkezleri konularında toplantılar yapıldı. Bugün de Erzincan’ımızda bir yenisi yapılacak. Bu toplantıda Ar-Ge ve Araştırma Merkezleri ana konuları hakkında paneller oluşturularak bilgi ve tecrübeler paylaşılacak. Toplantının, üniversitelerimiz ve öğrencilerimiz adına verimli olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Birliğin ilk istişare toplantısının Mayıs ayında Sivas’ta yapıldığını söyledi. Rektör Kul “Günümüzde teknoloji çok hızlı değişiyor ve gelişiyor. Yükseköğretim de buna ayak uydurabilmelidir. Piyasanın, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları yetiştirmek yükseköğretim kurumlarının temel görevlerinden birisidir. Bu nedenle de sektörün beklentilerini karşılayacak yeni eğitim yöntemlerinin, yeni öğretim materyallerinin geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Dijital materyallerin kullanılabileceği, özellikle kişisel iletişim araçlarının, mesela cep telefonlarının entegre edilebileceği eğitim metotları ve materyalleri geliştirilmeli. Birlik bünyesinde yer alan 12 üniversitenin her birinin belirli alanlarda tecrübe ve deneyimleri var. Bu Birlik sayesinde üniversitelerimiz bilgi ve deneyimlerini paylaşma imkânı bulmaktadır” dedi. Anadolu Üniversiteler Birliğinin temel amacının, birlikte büyümek ve güçlenmek olduğunu ifade eden Rektör Kul, 15 bin akademisyen ve 300 bine yakın öğrenci ile büyük bir aileyi temsil ettiklerini söyledi.
Açılış programında bir konuşma yapan Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, bölge üniversitelerinin kendi aralarında bilgi ve deneyimlerini paylaştığı bir birliktelik oluşturmasının son derece faydalı olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Naci Gündoğan “Her üniversitenin farklı deneyimleri, birikimleri ve uzmanlıkları var. Bunların ortak kullanılması ve bu kapsamda öğretim elemanlarının tecrübelerini paylaşmaları çok güzel ve faydalı. Başka üniversitelerimizin de katkılarıyla bu birliktelikler daha da zenginleşecektir.” dedi.
Anadolu Üniversiteler Birliği Dönem Toplantısı programı, Birlik üyesi rektörlerin “Ar-Ge” ve “Yeni Nesil Eğitim” konularını görüştükleri Üst Kurul toplantısıyla devam etti.  Eş zamanlı olarak, Ar-Ge ve eğitimden sorumlu rektör yardımcıları ve diğer yetkililerin katılımıyla “Araştırma Merkezleri (EUTAM) Sorumluları Toplantısı” ve “Eğitim Komisyonları Sorumluları” toplantısı yapıldı.
Birliğe üye üniversitelerin ortak sorunlarının görüşülüp çözüm önerilerinin istişare edildiği toplantı, katılımcılar tarafından son derece verimli olarak değerlendirildi. Bir sonraki toplantının “Eğitimde Kalite Güvencesi” ana temasıyla Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde yapılması kararlaştırıldı.