Aziz Erdoğan ile “On Kıta Bir Vatan, İlelebet İstiklal” Konulu Söyleşi

Üniversitemiz tarafından başlatılan Online Konferans serisinin bu haftaki konuğu Yazar Aziz Erdoğan oldu.

Üniversitemiz Fikir ve Sanat Topluluğu tarafından gerçekleştirilen organizasyonda Yazar Aziz Erdoğan “On Kıta Bir Vatan, İlelebet İstiklal” Mehmet Âkif Ersoy hakkında online konferans yoluyla akademik ve idari personelimizle bir araya geldi.

Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi veren Aziz Erdoğan, konferansta Millî Şairimiz Mehmet Âkif’in Kurtuluş Savaşı’na katılıp Ankara’ya gelişi ve Anadolu’nun birçok yerinde vaazlar vermesi ve halkı millî mücadeleye davet etmesiyle ilgili mücadelelerine değindi. Mehmet Âkif’in hayatı; çalışma, samimiyet ve reçete olmak üzere üç özellik üzerine inşa ettiğine vurgu yaptı. Çalışma üzerine “Âtiyi karanlık görerek azmi bırakmak/Alçak bir ölüm varsa, eminim budur ancak” sözünü kendisine düstur edinen bir kişilik olduğuna dikkatleri çekti. Mehmet Akif’in 11 yıl gibi uzun süre Mısır’da yaşadığına değinerek meşhur Çanakkale Şehitlerine şiirini bu topraklarda yazdığına vurgu yaptı. Millî şairimizin çok yönlü bir kişiliği olduğunu söyleyen Aziz Erdoğan; Arapça, Farsça ve Fransızca bilen, milletvekilliği yapmış, veterinerlik okumuş, hafız olan, çalışkan, azimli, vatansever bir kişi olduğundan bahsetti. Aynı zamanda spora olan düşkünlüğüne değindi. Sözünün eri olması, az konuşması ve vakur bir kişi olma özelliğinden bahsetti. Mehmet Âkif’te öyle bir vatan aşkı vardır ki, İstiklal Marşı için konulan ödülden dolayı yarışmaya katılmamış, yapılan görüşmeler neticesinde yarışmadaki para ödülünü, kendi ihtiyacı olduğu halde, kabul etmeyerek hayır için bağışladığına değindi.

Mehmet Âkif, İslam’ın son kalesi olarak gördüğü Anadolu’yu ayakta tutmak için gece gündüz demeden çırpındı. Bu nedenle millî mücadelenin verilip taçlandığı İstiklal Marşı’nın tek bir satırında bile ümitsizlik, korku ve kaygıya asla yer vermedi.  Her kelimesini manevi vecd halinde büyük bir aşkla kaleme almasına değindi. Bu vesilesiyle İstiklal Marşı’nın yazılışının 100. yılı münasebetiyle merhum Mehmet Âkif Ersoy’u bir kez daha minnet ve şükranla yâd ediyorum. Merhum Akif’in duasıyla “Allah bu millete, bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın!” niyazında bulunuyorum, ifadelerine yer verdi.

Öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve öğrencilerle beraber gerçekleşen konferansa, Aziz Erdoğan, kendisine sorulan soruları cevapladı. Program bitimi Tarım Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy konuşmalarından dolayı Sayın Aziz Erdoğan’a teşekkür etti.