İşbirliğiyle Video Laringoskop Cihazı Üretildi

Üniversitemiz Araştırma Görevlisi Makine Mühendisi Ümit YILMAZ, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Yunis TORUN ile Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Cemil İSBİR ve Cumhuriyet Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Kapsam Elektromekanik firması işbirliğiyle, sağlık çalışanlarını yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınından korumak amacıyla "LarinCOVIDeo" adlı video laringoskop cihazı geliştirildi.

Yapılan işbirliğiyle bir haftada üç adet LarinCOVIDeo cihazı prototipi yapıldı. Üretilen LarinCOVIDeo cihazı entübasyon sırasında suni solunum cihazına bağlanacak hastaların, doktor ve diğer sağlık çalışanlarıyla minimum temas sağlamasını sağlayacak. Böylelikle oluşabilecek enfeksiyon riskini en aza inecek.

Üretilen video laringoskop cihazının hasta ile temas eden kısmı “kullan at” tarzında geliştirildi. Kamera sistemi de tekrar steril edilerek kullanılabilecek şekilde üretildi. İthal edilen ve yüksek maliyetli olan LarinCOVIDeo cihazı birçok hastane bulunmuyor. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen cihaz yaklaşık bir haftada dizayn edildi. Şu an prototip aşamasında üretilen cihaz önümüzdeki günlerde daha kapsamlı ve daha ucuz maliyetle üretilecek.

Yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınından doktorların ve sağlık çalışanlarının zarar görmemesi için LarinCOVIDeo cihazı kısa sürede seri üretime geçecek ve Sivas başta olmak üzere tüm Türkiye’de isteyen herkesin hizmetine sunulacak.

Yerli ve milli imkanlarla üretilen video laringoskopi cihazına Kovid-19 salgınına istinaden "LarinCOVIDeo" ismi verildi.Yerli ve milli imkanlarla kamu üniversite sanayi iş birliğiyle üretilen "LarinCOVIDeo" cihazı başta entübasyon yapan anestezi uzmanı ve doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının hasta ile temasını en aza indirecek ve böylelikle virüsten koruyacak.