Savunma Sanayisi İçin 'Demir-Nikel' Alaşımlar Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Laboratuvarında Üretildi

Savunma Sanayisi İçin 'Demir-Nikel' Alaşımlar Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Laboratuvarında Üretildi

SBTÜ ile Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) iş birliğiyle, savunma, havacılık, uzay ve elektronik endüstrisinde yaygın kullanılan termal genleşme katsayısı düşük demir-nikel alaşımlar üretildi.

SBTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü araştırma görevlisi Bekir Akgül, yaklaşık 1,5 yıl önce Rektör Prof. Dr. Mehmet Kul'un danışmanlığında "elektronik sensör teknolojisi için düşük termal genleşmeli malzeme üretimi ve geliştirilmesi" konulu doktora tezi üzerinde çalışmaya başladı.

Akgül'ün doktora tezi, kısa süre sonra TÜBİTAK SAGE'nin desteğiyle üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde bilimsel akademik projeye dönüştürüldü.

Proje kapsamında, hem TÜBİTAK SAGE'deki hem de SBTÜ'deki laboratuvarlarda yürütülen çalışmalarla, demir-nikel esaslı alaşımlar (İnvar 36) üretildi.

SBTÜ Rektörü Kul, AA muhabirine, projenin TÜBİTAK SAGE ve üniversiteleri tarafından fonlandığını belirterek, "Savunma sanayisi için büyük bir ihtiyaç olarak belirlenen termal genleşme katsayısı düşük demir-nikel alaşımlar, Türkiye'de ilk defa Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile TÜBİTAK SAGE'nin iş birliğiyle üretilmiş oldu." dedi.

Üniversite bünyesinde endüstriyel boyutta da üretilecek

Testlerin olumlu sonuçlar verdiğini hatta termal genleşme katsayısı piyasadakilere oranla daha düşük alaşımlar geliştirildiğini vurgulayan Kul, şunları kaydetti:

"Bu proje, savunma sanayimizin de ihtiyacı olan alaşımların millileştirilmesi konusunda başarıya ulaştı. Bu konuda TÜBİTAK SAGE yurt dışına bağımlılıktan kurtulmuş oldu. Üniversitemiz bünyesindeki ileri alaşımlar üretim merkezinde bunun daha büyük ölçekte ticari üretimi de gerçekleştirilecektir. Çünkü TÜBİTAK SAGE'deki altyapı küçük ölçekli, 3-5 kilogram kapasiteli. Bizim ileri alaşımlar üretim merkezinde kurduğumuz vakum indüksiyon ergitme cihazı ise bir seferde 20-25 kilogram üretim kapasitesine sahip."

Akgül, bu tür alaşımların çevresel koşullar ve yüksek sıcaklık farklarından etkilenmediğini, bu sayede mühimmatlardaki ivme ölçerlerde de sıklıkla kullanıldığını sözlerine ekledi.



Copyright © 2024 Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi,Gültepe Mahallesi Mecnun Otyakmaz Caddesi No:1 Merkez/Sivas
Skip to content