SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul’un Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 98. Yıl Dönümü Kutlama Mesajı

Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşayan milletimiz, “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım/
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!” şiarını benimseyerek dünya tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Köklü bir geçmişe sahip olan milletimiz, milli mücadele yıllarındaki her türlü imkânsızlıklara rağmen canını ortaya koyarak, bütün dünyaya bağımsızlığını ilan etmiş ve bu mücadelenin neticesinde “Türkiye Cumhuriyeti” kurulmuştur.

Devletimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi.” diyerek önemine vurgu yaptığı Sivas ilimiz, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı konusunda Türk milletinin ortak sesi olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi, kadim bir tarihe sahip olan Türk milletini bir bütün olarak harekete geçirmeyi sağlamış ve Millî Mücadelemiz Cumhuriyetin ilanıyla sonuçlanmıştır. Bu sebepledir ki Cumhuriyet Bayramı ilimizde daha bir anlam kazanmakta ve haklı bir onur, gurur kaynağı olmaktadır.
Türk milleti, özgürlüğü ve barışı seven, koruyan bir millettir. Atalarımızın, toprağın altında kefensiz yatan isimsiz kahramanlarımızın, şehitlerimizin, gazilerimizin kanıyla, canıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar yaşayacağına, yeni nesillerin omzunda yükseleceğine olan inancımız tamdır.
Millî ve manevi değerlerimiz ışığında muasır medeniyetler seviyesine çıkma, hatta onu aşma ilkesine bağlılığı temel değerleri arasına alan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, “Cumhuriyet Ruhu”nu eğitimde ve bilimde de sonsuza kadar yaşatma kararlılığındadır. Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bu kadim şehirde benimsenen ve perçinlenen ulusal bağımsızlık düşüncesi, bugün uluslararası saygınlığa sahip araştırma üniversitesi olma vizyonuyla hareket eden Üniversitemizde aynı kararlılıkla devam ettirilmektedir. Bilimin evrensel ilkelerine bağlı olarak yerel ve küresel düzeyde topluma katkı sağlama, özellikle savunma teknolojileri ve tarım bilimleri başta olmak üzere mühendislik alanlarında ileri teknoloji geliştirme ve ürüne dönüştürme misyonuyla hareket eden Üniversitemiz; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirme ruhunu bilimsel platformda da sürdürmektedir.
Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, millî mücadele kahramanlarımızı, gazilerimizi ve cennet vatanımız uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98’inci yıl dönümü kutlu olsun.