Türkiye Patates Yetiştiriciliğinde Patates Kist Nematodlarının Dünü, Bugünü ve Yarını Konulu Çevrimiçi Çalıştay Düzenlendi

TÜBİTAK tarafından desteklenen “Türkiye’de Bulunan Patates Kist Nematodlarının (Globodera spp.) Ekolojik Adaptasyonlarının Karşılaştırılması, Patates Üretim Alanlarındaki Durumu ve Mücadele Araçlarının Belirlenmesi Projesi” kapsamında Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 22 Mart 2022 Salı günü 10.00-17.00 saatleri arasında “Türkiye Patates Yetiştiriciliğinde Patates Kist Nematodlarının Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu çevrimiçi çalıştay gerçekleştirildi.
Yoğun bir katılımla çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, “Gerçekleştirilen bu çevrimiçi çalıştay çok kıymetli. Burada elde edilen bilgilerin, ülkemizin bu konudaki problemlerinin çözümüne önemli katkılar sağlamasını temenni ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Konuşmasında, Anadolu Üniversiteler Birliği tarafından 20-21 Mayıs 2022 tarihlerinde Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan 1. Ar-Ge Proje Pazarı’na dikkat çekerek davette bulunan Prof. Dr. Mehmet Kul; “Üniversitemiz, savunma teknolojileri ve tarım bilimleri alanında uzmanlaşmayı hedeflemektedir. Üniversite olarak insanlığın faydasına olan tüm projeleri desteklemekteyiz.” şeklinde konuştu.
Çalıştayın açılış konuşmasında gıda güvenliğine dikkat çeken Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy; “Değişen dünya konjonktürü içerisinde Türkiye’ye baktığımız zaman, 85 milyon insanı besleyebilecek bir gıda üretim sistemi kurulmasının ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Türkiye çok önemli bir coğrafya. Bu coğrafya içerisinde komşularıyla birlikte yaklaşık 650 milyon civarında nüfus var. Gıda güvenliği içerisinde bu 650 milyon nüfusu besleyebilecek bir potansiyelimiz var. Sistemimizi de ona göre ayarlamamız gerekiyor. Patates de bu ürünler içerisinde çok önemli bir yere sahip. SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Evlice ile Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi akademisyeni Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan hocamızın danışmanlığında yürütülen bu projede çok önemli sonuçlar alınmış. Proje sonuç raporunu incelediğimizde; bulaşık olan ve bulaşık olmayan alanların çok net bir şekilde ifade edilmiş olduğunu görüyoruz. Burada, patates kist nematoduna karşı dayanıklı olan iki çeşitten birinin Türk çeşidi olması çok önemli bir bulgu. Gerçekten özveriyle ve yoğun bir çalışmayla yürütülen bu projede emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
Çevrimiçi çalıştayda;
-Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan; “Dünyada ve Türkiye’de Patates Üretiminin Mevcut Durumu ve Geleceğe Yönelik Beklentiler”,
-Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Pırlak; “Dünyada ve Türkiye’de Patates, Yerli ve Milli Çeşitler, Araştırma Çıktıları”,
-İnan-Meijer Tohumculuk firmasından Nejmi İnan; “Özel Sektörde Patates Tohumculuğunun Gelişimi ve Sorunları”,
-United Biotics firmasından Onur Pangal; “Reanimasyon Modeli”,
-Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Evlice; “Türkiye’de Yemeklik Patates Yetiştiriliş Alanlarındaki Patates Kist Nematodlarının Türleri ve Akrabalık İlişkileri, Patates Çeşitlerinin Patates Kist Nematodlarına Olan Dayanıklılık Seviyelerinin Belirlenmesi”,
-Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Gökhan Yatkın; “Türkiye Yemeklik Patates Yetiştiriliş Alanlarındaki Patates Kist Nematodlarının Yaygınlık ve Yoğunlukları”,
-Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Toktay; “Türkiye Yemeklik Patates Yetiştiriliş Alanlarındaki Patates Kist Nematodlarının Patotipleri”,
-Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Toktay; “Patates Kist Nematodlarıyla Mücadelede Kullanılabilecek Nematisitlerin Belirlenmesi” konularında sunum yaptılar.
“Türkiye Patates Yetiştiriciliğinde Patates Kist Nematodlarının Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu çevrimiçi çalıştay proje sonuçlarının genel değerlendirmesiyle tamamlandı.